Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη
Τα Ξηρά Σύκα Ευβοίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχη προέρχονται αποκλειστικά από συκόδεντρα της Σμυρνέικης ποικιλίας και διακρίνονται για το απαλό υποκίτρινο χρώμα τους, το γλυκό άρωμα και την πλούσια γεύση τους. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό Ελληνικό Superfood, με πιστοποίηση Π.Ο.Π, που θα ξετρελάνει και τις πιο απαιτητικές γευστικές παλέτες.
Η σμυρνέικη είναι μια εκλεκτή ποικιλία σύκων, που φημίζεται για τους μεγάλους και γλυκούς καρπούς που προσφέρει, ενώ τα δέντρα της διακρίνονται για την υψηλή παραγωγικότητά τους και τη μακρά διάρκεια ζωής που ανέρχεται στα 50 με 60 χρόνια. Καλλιεργείται σε θερμές ή δροσερές παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ συναντάται ως επί το πλείστον στην Εύβοια.
Ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει συνήθως σφαιρικό σχήμα με πρασινοκίτρινο φλοιό και γλυκιά, κεχριμπαρένια σάρκα. Ο τρόπος καλλιέργειάς της είναι με μοσχεύματα ή παραφυάδες (κολορίζια), τα οποία αφού φυτευτούν σε φυτώρια για έναν χρόνο, στη συνέχεια μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση.
Η διαδικασία παραγωγής των Ξηρών Σύκων Ταξιάρχη
Η καλλιέργεια των συκόδεντρων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ταξιάρχη γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του τελικού προϊόντος, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Από τις αποστάσεις φύτευσης μέχρι την κατεργασία του εδάφους και τη λίπανση των συκεώνων, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αειφόρο γεωργική διαδικασία, η οποία θα διασφαλίζει ένα άριστο τελικό αποτέλεσμα.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή των σύκων πραγματοποιείται από το έμπειρο εργατικό προσωπικό, το οποίο σε καθημερινή βάση συλλέγει με τα χέρια τα ώριμα και υπερώριμα σύκα αφού έχουν πέσει από το δέντρο, κάνοντας παράλληλα και την πρώτη διαλογή.
Η διαδικασία έχει οριστεί από τον Συνεταιρισμό και τηρείται ευλαβικά.
Διαλογή - Λεύκανση - Ξήρανση
Τα σύκα τοποθετούνται σε ειδικά τελάρα με το χέρι, όπου ο παραγωγός κάνει παράλληλα άλλη μία διαλογή και τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους για τη λεύκανση.
Στη συνέχεια, απλώνονται σε ειδικές “λιάστρες”, στις οποίες τα σύκα παραμένουν από 9 μέχρι 12 ημέρες όπου πραγματοποιείται η φυσική ξήρανσή τους από τον ήλιο.
Μόλις τα σύκα αποκτήσουν το σωστό ποσοστό υγρασίας, συλλέγονται και είναι έτοιμα για τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού.
Μεταποίηση - Τυποποίηση
Κατά την άφιξη των σύκων στο συνεταιρισμό, τα σύκα χωρίζονται σε κατηγορίες και επιλέγονται αποκλειστικά ευμεγέθη και καλά σύκα.
Η μεταποίηση και η τυποποίηση των σύκων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ταξιάρχη γίνονται σε ειδικά συσκευαστήρια - τυποποιητήρια, εφοδιασμένα με άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, σύμφωνα με όλους τους προβλεπόμενους Εθνικούς και Κοινοτικούς Κανόνες υγιεινής των τροφίμων.
Αρχικά, τα ξηρά σύκα τοποθετούνται σε ειδικά πλυντήρια νερού προκειμένου να απομακρυνθούν από την επιφάνειά τους ξένα σώματα, περνώντας στη συνέχεια από το μηχάνημα αφύγρανσης για να καταλήξουν να είναι έτοιμα για συσκευασία.
Συσκευασία
Η συσκευασία των Ξηρών Σύκων Ευβοίας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ταξιάρχη πραγματοποιείται στο το εργοστάσιό μας, ακολουθώντας όλους τους νόμους και τους κανονισμούς περί υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και εφαρμόζοντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Σε αυτό το στάδιο γίνεται ακόμη ένας ποιοτικός έλεγχος και το σύκο τοποθετείται στην τελκή συσκευασία του, έτοιμο να ταξιδέψει σε όλο το κόσμο.
Διατροφική αξία
Ενέργεια
Πρωτεΐνες
Υδατάνθρακες
Σάκχαρα
Σάκχαρόζη
Φυτικές ίνες
Γιατί το σύκο θεωρείται υπερτροφή;
- Ασβέστιο: 200mg / 100γρ Σύκα
- Κάλιο: 330mg / 100γρ Σύκα
- Φυτικές ίνες
- Αντιοξειδωτικά