Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Μπακλαβάς παστέλι με ξηρά σύκα Ταξιάρχη

Υλικά

Για τον Μπακλαβά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. αμύγδαλα
  • 200 γρ. καρύδια
  • 200 γρ. ξηρά σύκα Ταξιάρχη
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 350 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Μοσχοκάρφια

Για το σιρόπι:

  • 500 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μέλι
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση

Εκτέλεση

Για τον Μπακλαβά:

Βάζουμε σε ένα μπολ, το αμύγδαλο, το σουσάμι, τα καρύδια, τα σύκα ταξιάρχη το γαρύφαλλο, την κανέλα, και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρωμένα ενδιάμεσα.
Πασπαλίζουμε με λίγη γέμιση και σκεπάζουμε με φύλλο, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε ξανά με λίγη γέμιση.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα κλείνοντας τον μπακλαβά με 3 φύλλα.
Βάζουμε το ταψί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια, καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα.

Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το λεμόνι και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
Μόλις βγει ο Μπακλαβάς από τον φούρνο περιχύνουμε το μέλι και αμέσως μετά το σιρόπι.

Σημείωση από τον Σεφ
Πριν απολαύσετε αφήστε τον μπακλαβά να ξεκουραστεί 15-16 ώρες.