Σε μία κατσαρόλα αλατίζουμε και σοτάρουμε τα μικρά κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε μία κουταλιά πελτέ, δάφνη και μπαχάρι, σβήνουμε με 100 ml κόκκινο κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Σε μία άλλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο, θωρακίζουμε το κρέας και στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μία κουταλιά πελτέ, δάφνη, μπαχάρι και κανέλα και και σβήνουμε με 100 ml κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε σκόρδο και πιπέρι, λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες Λίγη ώρα πριν τελειώσει το φαγητό ανακατεύουμε τις δύο κατσαρόλες προσθέτουμε τα ξηρά σύκα ταξιάρχη και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά.